Rijbewijs kwijt of ingevorderd?

Iedereen maakt wel eens een fout in het verkeer. Vaak per ongeluk, en soms expres wanneer je bijvoorbeeld bewust te hard rijdt als je haast hebt. In welke situaties kun je je rijbewijs kwijtraken?

Er zijn verschillende situaties waarin je je rijbewijs kunt kwijtraken, zoals:

-Rijden onder invloed van alcohol of drugs

-Rijden zonder geldig rijbewijs

-Rijden met een te hoge snelheid of andere verkeersovertredingen

-Rijden zonder verzekeringspapieren

-Rijden zonder rijbewijs bij een ongeval waarbij iemand gewond raakt of overlijdt

-Herhaalde verkeersovertredingen in een bepaalde periode

-Verschijnen voor de rechter en veroordeeld worden voor een verkeersdelict.

Rij je vaak in het buitenland? Houd er rekening mee dat de regels en sancties voor het verliezen van een rijbewijs kunnen variëren per land.



Hoe lang ben je je rijbewijs kwijt na een overtreding?

Het is afhankelijk van de situatie en de ernst van de overtreding hoe lang je je rijbewijs kwijt bent na een verkeersovertreding. In sommige gevallen kan het tijdelijk zijn, terwijl het in andere gevallen permanent kan zijn.

Voorbeelden van tijdelijke rijontzeggingen zijn:

  • Rijden onder invloed van alcohol of drugs : vaak een rijontzegging van een aantal maanden tot een aantal jaren
  • Te hard rijden : rijontzegging van een aantal weken tot een aantal maanden

Voorbeelden van permanente rijontzeggingen zijn:

  • Dood door schuld : levenslange rijontzegging
  • Rijden zonder geldig rijbewijs : permanente rijontzegging


Hoe kun je hem terugkrijgen, eventueel versneld?

Hoe je je rijbewijs terug kunt krijgen na een overtreding hangt af van de situatie en de ernst van de overtreding. Hier zijn een paar opties die je kunt overwegen:

Wachten tot de rijontzegging verloopt: In sommige gevallen kan je alleen wachten tot de tijd van de rijontzegging is verstreken en vervolgens je rijbewijs opnieuw aanvragen.

Rijopleiding volgen: In sommige gevallen kan het volgen van een rijopleiding ertoe leiden dat de rijontzegging wordt verkort.

Bezwaar maken: Als je het niet eens bent met de rijontzegging, dan kun je een bezwaarschrift indienen bij de verkeersrechter. De verkeersrechter zal dan beoordelen of de rijontzegging terecht is of niet.

Beroep aantekenen: Als je in beroep gaat tegen een veroordeling waar een rijontzegging aan verbonden is, wordt de rijontzegging opgeschort tot de uitspraak van de rechter.

Houd er zoals gezegd rekening mee dat de regels en sancties voor het verliezen van een rijbewijs kunnen variëren per land. En je moet altijd checken of de verkeersrechter de beslissing kan veranderen.

Kun je hiervoor een advocaat inschakelen?

Je kunt een advocaat inschakelen als je een rijontzegging of veroordeling voor een verkeersovertreding hebt gekregen. Een advocaat kan je helpen bij het indienen van een bezwaarschrift of beroep, of bij het onderhandelen over een vermindering van de rijontzegging. Een advocaat kan ook bekijken of er juridische gronden zijn om een veroordeling aan te vechten, of om te onderhandelen over een strafvermindering.

Houd er rekening mee dat inschakelen van een advocaat kosten met zich meebrengt. En de uitkomst van het verkeersproces is niet altijd gegarandeerd.

Zie ook:

mmbs auto
Rijbewijs ingevorderd

Reacties

Populaire posts van deze blog

Coronatest in Lelystad

Raclette kaas en apparaten